Калфин във Варна: Край на кръпките в социалната система

Новините

15-11-2014, 12:46

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Коледните добавки за пенсионерите още са на дневен ред

В социалната система в България липсва цялостна логика и насоченост към тези, които имат най-голяма нужда от нея. Всички решения са вземани на парче и и изглеждат като кръпки на дупка. Това заяви министърът на социалната политика Ивайло Калфин, на първата си пресконференция в качеството си на министър, която реши да даде във Варна, където бе водач на листата на АБВ. 

Цялостна реформа започва новият министър, с уговорката че тя няма да стане за месец-два или година. 

"Първо пенсионната реформа трябва да е стабилна и да има дългосрочно виждане за нея, но това няма да е лесен процес. Няма приета пенсионна реформа без демонстрации, но съм готов за това", посочи Калфин. 

Другата важна стъпка е постигане на по-висока ефективност на огромните средства, които отиват за социална политика. Има цели райони, които са в перманентна зависимост към социалните плащания. "Социалната система трябва да подпомага и пренасочва до извеждането на пазара на труда, а не да го замества", посочи министърът и даде за пример две варненски общини - Вълчи дол и Дългопол, които са с трайна безработица над 34% при 7 на сто за област Варна. 

Коледните добавки за пенсионерите все още стоят на дневен ред. Според Калфин, финансовият министър е избързал с категоричните си изявления, че няма да има такива. "Абсолютно наясно съм със състоянието на бюджета, но много ми се ще първо да изговорим с г-н Горанов ( бел.а. министърът на финансите Владислав Горанов) всички варианти и тогава да говори", посъветва Калфин. 

Според него е възможно да се обсъди вариант за резерви от НОИ, които да отидат за коледните добавки или от приходи в бюджета, които не са разчетени в актуализацията. 

За равни права на българите, работещи в чужбина ще работи още новият министър. "Истерията, че българите вземат работните места на безработните англичани с дъмпинг на цената на труда стигна дотам, че миналата година г-н Камерън каза, че няма да се вземат на работа българи за бране на ягоди, а ще се назначават безработни англичани. Според мен във Великобритания си останаха с необрани ягоди, но за едно нещо са прави европейските министри - че българите не трябва да работят срещу по-ниско заплащане. Затова българските граждани трябва да имат равни права, да се назначават на поне минималната работна заплата и да разполагат със всички условия на труд, които се предоставят на гражданите на съответната държава", посочи Калфин.