Над 30 дела срещу Янукович и обкръжението му

Запорирани са активи в размер на 1,2 милиарда долара

Генералната прокуратура на Украйна е започнала повече от 30 дела срещу бившия украински президент Виктор Янукович и близкото му обкръжение и е запорирала активи в размер на 1,2 милиарда долара (33,9 млрд. гривни), предава Нова телевизия. Информацията идва от генералния прокурор на страната Виталий Ярема.

За компенсиране на нанесените на държавата загуби в хода на досъдебното разследване в Украйна е наложен запор на банкови сметки, ценни книжа и други активи на обща сума 6,2 милиарда гривни или 1,8 млрд. долара, а също на движимо и недвижимо имущество на бивши високопоставени длъжностни лица, каза Ярема.

Генералният прокурор посочва, че с решение на Съвета на ЕС са наложени ограничителни санкции срещу 22 бивши украински високопоставени функционери и свързани с тях лица. Аналогични мерки са взети и от правителствата на САЩ, Канада и Швейцария.

Ярема съобщава, че през август генералната прокуратура е подписала споразумение за сътрудничество с Международния център за възвръщане на активи на Базелски институт по управление, който е водеща неправителствена организация в разследването на дела за корупция и пране на пари.