Вероятността да ни удари светкавица се увеличава

Това е така вследствие на климатичните промени

Вследствие на климатичните промени вероятността да бъдем ударени от светкавица се увеличава с течение на времето, предаде "Фокус", цитирайки CNN. 

Тази вероятност ще бъде с 50 процента по-голяма в края на столетието. 

„Със затоплянето, гръмотевичните бури стават по-екстремни“, казва климатолога от Калифорнийския университет Дейвид Ромпс. Той и колегите му са изследвали 11 климатични модела. 

Логиката е проста. Повече топлина означава повече изпарения във въздуха, които пък са горивото за гръмотевичните бури. Това е равнозначно на повече светкавици, като повече от тях ще удрят земята. И хората там. 

В момента вероятността човек да стане жертва на светкавица е 1 на 12 000, според изчисления на Националната метеорологична служба на САЩ. Ако Ромпс и колегите му са прави, тази вероятност ще се покачи до 1 на 8 000 през 2100 година. 

Със сигурност повечето хора спокойно могат да живеят с това ниво на персонален риск. Ромпс обаче смята, че трябва да се замислим за факта, че светкавиците са причина и за половината от горските пожари, а пожарите, запалени от светкавици се гасят по-трудно.