Условна присъда 2 години за убита млада жена в Пловдив

Жертвата загина на място, след като багер закачи тролейбусните жици на 10 август 2012 г. и те се стовариха върху нея

Трагедията се разигра на бул. “Васил Априлов”, когато Галя Халачева се прибирала от работа към вкъщи, пише 24chasa.bg.
В този миг преминало возилото, управлявано от Стефан Цвятков. Височината на товара, който е карал, е била над разрешеното по закон 4 метра. Така закачил провисналата контактна мрежа, която пък е била на 4,5 м от земята, а по норматив отстоянието ѝ трябва да е 5 метра, стана ясно от експертизата. Жиците се свлякоха върху рехабилитаторката и тя почина в резултат на прекъснат гръбначен стълб, счупен череп и ребра. Халачева остави дъщеря студентка и син абитуриент.
Пловдивският окръжен съд постанови условна присъда за смъртта на 42-годишната рехабилитаторка Галя Халачева.
Делото продължи повече от 2 години. Прокуратурата поиска 5 г. ефективен затвор за водача, но съдът постанови 2 г. условно. Собственикът на фирмата Петър Стоянов пък беше напълно оправдан. Той беше подведен под отговорност за превоз на извънгабаритен и неразрешен товар в градски условия. Според обвинението Стоянов е нарушил норми от Закона за движение по пътищата и по непредпазливост е била причинена смъртта на Галя Халачева.
Решението на магистратите предизвика възмущение у близките на загиналата. "Делото се точеше две години и половина, докато се получи присъда от 2 г., и то условна", смаяни бяха децата на Халачева. След трагедията съпругът й изпадна в депресия. "Татко не може да преживее загубата на мама. След смъртта й се затвори и не допуска никого до себе си. Напълнил е къщата с некролозите й и всеки ден говори с нея, все едно, че е жива", разказа Веселин Халачев, син на убитата.
Прокуратурата също ще протестира решението на Окръжния съд.