50 000 лв. за коледната украса в София

От общината вече са започнали да монтират празничните светлини

Идват Коледа и Нова година, а за празничната украса на столицата вече са заделени 50 000 лева. От общината вече са започнали да монтират празничните светлини.

„София вижда всяка година нова украса, в това число миналата, сега новата украса ще бъде пред Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" и на моста на влюбените на НДК”, обясни през седмицата пред Нова телевизия Ангел Иванов, експерт в дирекция "Култура" на Столична община.

Голяма част от украшенията не са махани от години. Като тези на булеварда към летището, но лампичките на много от тях висят. „На Цариградско шосе украсата е от 7 години. Не сме ги подменяли заради липса на средства”, обясни Иванов. Ще бъде сменена украсата на булевард „Мария Луиза”, заради нанесените щети от градушката преди месеци.

За месеци половина общината пресмята, че ще плати 7 000 лева за ток. Като голяма част от светлините са енергоспестяващи. „Имаме идея да направим нова елха, но е въпрос на средства да закупим изкуствена елха, която да бъде разположена срещу Националната художествена галерия”, каза още Иванов. Запалването на всички светлини ще бъде на 1 декември, а угасването им на 15 януари догодина.

Несъмнено една от най-красиво украсените европейски столици е Прага. Щастливците, които по празниците попадат в чешката столица се наслаждават на неземна приказка от светлина, цветове и аромати, бликащи от енергия коледни пазари, шотове бешеровка, сладкиши с канелена захар и много, много музика.

Коледа във Виена пък означава елегантност, уютна топлина, пищни украси, класически концерти. Там е и най-добрият коледен пазар, радващ хората с вкусни щрудели и алкохолни топли напитки.Не по-назад е Берлин. Там традициите и историята пламват на фона на величествените сгради. Улиците преливат от светлина и музика, а гастрономията е навсякъде.

В Париж по Коледа „Шанз Елизе” грее и няма дърво, което да не окичено със светещи гирлянди.В Рим площадите са окъпани в коледни светлини, а детски хорове огласяват храмовете. В столицата на Румъния, Букурещ също не пестят от украсата на града. Там улиците и площадите са пълни с коледни украса, светлини и елхи.