Снимката с последните секунди на малайзийския боинг - информационна война?

Екпертът изпратил снимката се съмнява в нейната автентичност

След като в петък вечерта Първи канал на руската телевизия показа "сензационна снимка", за която се твърди, че е направена от чуждестранен шпионски спътник и проследява последните секунди на разбилия се в Украйна малайзийски самолет, сайтът BuzzFeed публикува интервю с човека, който е изпратил фотоса.

Джордж Билт, възпитаник на Масачузетския технологичен институт и авиационен експерт с 26-годишен опит заявява в интервюто, че е намерил снимката в интернет и не е сигурен в нейната автентичност, информира fakti.bg. Билт е бил запознат с доклада на Руския съюз на инженерите /РСИ/, който обвинява украински изстребител за атака срещу боинга. Това заключение съвпаднало с неговото собствено мнение и той изпратил снимката на вицепрезидента на РСИ Иван Андриевски.

Билт предупредил в писмото, че е намерил снимката в интернет и че няма „нито знанията, нито средствата, за да прецени истинността й”. Сега той изразява съмнения в нейната автентичност. По думите му снимката е била достъпна в интернет от средата на октомври.

Джордж Билт заявява, че е шокиран от публичната демонстрация на неговото писмо и от факта, че то е използвано от руска телевизия като „доказателство за претенциите на Кремъл”. „Изключително съм недоволен, че неофициални съмнения са използвани в информационната война”, заявява той в интервюто.

Експертът поиска извинение от всички, които са въведени в заблуждение заради изпратената снимка. Билт добавя, че е разстроен от споходилата го слава че той няма да продължава своето собствено разследване заради „безумно високата конфронтационна ситуация, склонна към ескалация и с елементи на информационна война”.

Припомняме че самолет Boeing 777, пътуващ от Амстердам до Куала Лумпур, на 17 юли се разби в източната част на Украйна. На борда имаше 283 пътници и 15 членове на екипажа. Всички те загинаха.

Властите на Украйна и западните страни смятат за виновни сепаратистите от. Киев твърди, че пътническият самолет е бил свален от бунтовниците. Според една от най-популярните версии, Boeing-ът е бил ударен от ракета "земя - въздух".

Русия пък не изключва, че причината е ракета "въздух - въздух". По данни на руското министерството на отбраната недалеч от мястото на катастрофата е имало украински изстребител.