Стоки за 128,5 млрд. долара се крадат от магазините в света за година

1,29% от продажбите

За последната една година търговците на дребно в световен мащаб са загубили 128,51 млрд. долара (1,29% от продажбите) от кражби в магазините. Става въпрос за кражби на дребно, кражби от служители, финансови измами и измами от доставчици. Това показва докладът The Global Retail Theft Barometer 2014 на американската компания за производство на охранителна техника за магазини Checkpoint Systems. Докладът се базира на 27 страни в цял свят, като най-малко се краде в Япония, а най-много в Мексико, пише security.bg.

Статистиката показва, че 49,51 млрд. долара се дължат на кражби от клиенти в магазините, 36,54 млрд. долара са от кражби на служители, 26,35 млрд. долари са от грешки в счетоводството и 16,11 млрд. долара са от измами при доставка. Най-често се краде от супермаркети, дрогерии и магазини за офис принадлежности, а най-често откраднатите стоки са модни аксесоари, бижута, бельо, ръчни електрически уреди, батерии, мобилни аксесоари, смартфони, електронни игри, вина и спиртни напитки, бебешки храни, деликатеси, гримове, самобръсначки, парфюми и друга козметика.

Най-честият профил на крадеца пък е мъж на 18-45 години, а във Финландия и Русия най-често крадците са под 18 години. В Австрия пък е точно обратното – там над 50% от случаите на кражба се извършват от хора над 60 години. Като цяло обаче в Европа най-големият дял на липсите се дължи на недобросъвестни служители.