Холандия се стресна от опасен за човека щам на птичия грип

Щамът, който все още няма име, е много опасен за всички птици и фатален за пилетата

Холандските власти забраниха транспортирането на домашни птици в цялата страна, след като бе открит щам на птичия грип, съобщава „Ройтерс". Предполага се, че вирусът може да се предава и на хората.
„Високопатогенният щам на вируса е много опасен за живота на птиците. Заболяването може да се предава от животни на хора", се посочва в съобщение на правителството.
Вирусът първоначално е идентифициран в птицеферма с 150 000 кокошки в село Хекенфорп. Това станало късно снощи. Властите в момента унищожават птиците.
Щамът, който все още няма име, е много опасен за всички птици и фатален за пилетата.
Предишните огнища на птичи грип в Европа и Азия бяха силно заразни и инфектираха хора, предизвиквайки опасения, че може да се предизвика сериозна епидемия.
Забраната ще остане в сила 30 дни за всички 16 птицеферми в 10-километровия радиус около огнището. Всички те ще бъдат обект на засилени мерки за сигурност за посетителите и редовно ще бъдат проверявани за признаци на птичи грип.

Около 10 000 пилета са били унищожени през март, след като птичи грип бе открит във ферма в източната холандска провинция Гелдерланд.

По-рано този месец Германия разкри случаи на високопатогенния щам на птичия грип H5N8, който беше разпространен в Азия, но никога не е бил засичан в Европа.

През септември Русия съобщи за първите два случая от две години насам на друг опасен щам H5N1.