Въвеждат зимното поддържане на републиканските пътища

От днес освен във всички пътни управления на 24-часов работен режим са и в пътноподдържащите фирми

От тази дата всички снегопочистващи фирми са задължени да прилагат правилата за почистване на пътищата по време на зимна обстановка. На 18 ноември ще бъде проверено дали фирмите, при които са констатирани пропуски в подготовката са ги отстранили и разполагат с техника и материали, посочи министърът.
Поддържането на 20 000 км републикански пътища през зимните месеци ще бъде осигурено от над 3000 снегопочистващи машини - снегорини, техника за разпръскване на пясък и т. н. Към днешна дата по опорните пунктове са доставени над 142 хиляди тона пясък, близо 54 хиляди тона сол, както и над 3700 тона луга.
Все още не е осигурена в нужната степен готовността за поддържане на пътищата в областите София, Перник, Плевен, Стара Загора и Смолян. От пътноподдържащите фирми е изискано незабавно да бъдат предприети спешни мерки за отстраняване на пропуските.
На 100% са готови областите Монтана и Силистра, а близо до 100-те процента са 8 области - Видин, Враца, Кюстендил, Кърджали, Велико Търново, Търговище, Разград и Добрич. В останалите области (Ловеч, Габрово, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Хасково, Сливен, Ямбол, Шумен, Бургас и Варна), доставката на суровини покрива изискването по договор – към датата на въвеждането на заповедта за зимно поддържане на републиканските пътища да са осигурени около 60% от необходимите суровини за сезона.
Тази година от снегопочистващите фирми ще се изисква 6 часа преди началото на прогнозирания от метеоролозите снеговалеж техниката да е разположена на определените места и шофьорите им да са в готовност за стартиране на снегопочистващите дейности. Целта е времето за реакция да бъде максимално съкратено и пътноподдържащиата техника да осигурява изискваната зимна проходимост на пътища.
Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.
Агенция „Пътна инфраструктура” призовава шофьорите да започнат подготовката на автомобилите си за движение при зимни условия. Да карат внимателно със съобразена скорост, да спазват правилата за движение, необходимата дистанция и указанията на контролните органи.