В Казанлък представят "Истинската история на Христина Морфова"

Автор е журналистът от БТА Румяна Лечева

От 17:30 в Галерия "Искра" 4 в Казанлък ще бъде представена книгата "Истинската история на Христина Морфова". Неин автор е Румяна Лечева, кореспондент на БТА от Стара Загора.

Документалният разказ на Румяна Лечева, събран в 500 страници проследява детството на певицата в Стара Загора, годините й в Първа девическа гимназия в София, студентските й години, когато се запознава с пианистката Людмила Прокопова, нейна корепетиторка и първа приятелка до края на живота й, блестящите гастроли по европейските сцени.

Това изследване за първи път не подминава и голямата й любов с д-р Любен Лукаш, брат на генерал Константин Лукаш, убит от Народния съд и станал причина двамата да се превърнат за дълго във фигури на мълчанието.

В книгата за първи път са публикувани и неизвестни документи, снимки и писма от живота на първата българска оперна певица, завоювала слава по европейските сцени в началото на 20-ти век. Сред тях са спомените на една от любимите й ученички – проф. Райна Михайлова, и писма, съхранени в архива на съпруга й – Любен Лукаш.

Румяна Лечева посрещава близо 7 години в изучаване живота на своята героиня, за да разкрие нейната истинска история тя е използвала над 50 интервюта с известни личности, свързани с живота й. За първи път спомени, свързани с певицата, разказват проф. Райна Кабаиванска, възпитаничка на проф. Людмила Прокопов, и проф. Аксиния Джурова.

„Истинската история на Христина Морфова“ е била представяна в Българския културен център в Прага и в Българския културно-информационен център „Витгенщайн” във Виена. Румяна Лечева е автор и на сценария на документален филм за прочутата певица. В началото на октомври книгата е имала премиера в Москва. В България книгата е представяна в Стара Загора, София и Карлово.