Речните корита в Странджа превърнати в сметища

Голяма част от речните корита в Странджа са превърнати в нерегламентирани сметища, каза при провелата се  среща с еколози директорът на ДПП „Странджа” Владимир Димитров.
Всяка пролет сме свидетели на различни еко кампании по почистване на морския бряг. След по-малко от месец обаче същите тези почистени места отново се превръщат в сметища. Както се казва докато има кой да чисти, ще има и кой да мърси. Ето защо каузата за чиста природа трябва да стане част от всеки у нас, за да може на практика да даде резултати, са категорични експертите.
„Има един такъв начин на мислене в селските райони в Странджа. Хората там имат един израз: Боклука ряката ще го вземе. Много от коритата на реките са превърнати в нерегламентирани сметища. И при един по-силен дъжд тези боклуци отиват в морето, а след това то ги изхвърля на брега. Ние имаме участие в много и различни проекти. Според мен с тях трябва да събудим и една гражданска нетърпимост към проблема. Да се обърне внимание на местното население, да се превъзпитат по някакъв начин”, заяви още Димитров цитиран от faragency.bg
Не липсват и добри примери като в местността „Двата вриса” край Бръшлян, където не само местните, а и туристите поддържат идеална чистота. Такива примери обаче са рядкост, допълват еколозите.
По думите на им основен проблем се явява липсата на достатъчно депа за отпадъци. А това най-много личи при кампанийното им събиране.„Много често възрастни и деца се ангажират в инициативи по сметосъбиране и се затрудняват къде да ги предадат”, посочват от дирекцията на природния парк.