Николай Василев написа "Меню за реформатори"

Парите

17-11-2014, 18:58

Снимка:

tvstz.com

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Бившият вицепремиер с остроумна книга за българския икономически опит в глобален контекст

На варненска премиера на втората си книга кани бившият вицепремиер и министър на икономиката, транспорта и държавната администрация Николай Василев. Тя се казва „Меню за реформатори“ и в около 360 стр. представя възгледите на автора за икономическата политика, без да изразява партийно-политически предпочитания. Организирана е в 28 глави и над 100 раздела. От една страна е написана за България, но много от дадените примери и направените изводи са универсални и биха били релевантни на всички континенти, дори за развитите държави. Издател е Сиела и може да бъде намерена в големите книжарници в страната.

„Меню за реформатори“ не е претенциозен академичен продукт, нито интелектуален порив на автора в търсене на признание за доброто му образование и обща култура. Не е и икономическо-политологично-философско упражнение, което да служи на професори в университетските катедри като част от препоръчителните материали за четене на студентите към предмета им. Това е доста занимателна комбинация от истинска история и визия за това, което може да бъде обществото ни, ако вложим малко повече мисъл в действията си, разказана на езика на човека от българската средна класа", пише в предговора си Никола Янков зам.-министър на икономиката и на транспорта и съобщенията в правителството на Симеон Сакскобурготски.

София Касидова, също зам.-министър на икономиката и на транспорта и съобщенията в правителството на Симеон Сакскобургготски, пък е написала: "В последните години Николай се занимава много повече с финанси и бизнес, отколкото с политика, което му позволи в новата си книга „Меню за реформатори“ да даде още по-прагматичен поглед към бъдещето. Чудодейни решения в икономиката няма. Няма и такива обещания в „Меню за реформатори“. Но книгата ще помогне на мислещите хора да разделят фактите от фантазиите на своите лидери".

Премиерата е на 18 ноември (вторник), от 18 часа в Концертното студио на Радио Варна. Преди това Николай Василев застава пред студенти и преподаватели в Икономически университет–Варна - на същия ден, 18 ноември, от 14 часа в зала 221.

Ето и два цитата от самата книга:

"Подкрепям кампанията „Изберете българското“. Тук става дума не толкова за рационални, а повече за емоционални аргументи. Всеки от нас като потребител има право на своите предпочитания. Има право да „накаже“ някои производители, ако предлагат некачествени стоки на неатрактивни цени – като откаже да купува техните стоки. Също така има правото да подкрeпи свои любими фирми, като купува техни продукти. От години съзнателно предпочитам някои български стоки.
Сигурно и вие често го правите – също така съзнателно.
Примери:
• Пълня резервоара догоре, преди да напусна границите на България. Връщам се с почти празен резервоар и зареждам отново на българска територия. Така българските бензиностанции ще направят оборота, а българският бюджет ще получи високите акцизи и ДДС.
• Ако една вносна стока се продава и в България, старая се да я купувам тук по същите съображения. Така правя с напитки и козметики, вкл. на българските летища.
• Прахът за пране бил по-качествен в чужбина? Може да е вярно (не съм убеден), но все пак предпочитам българските супермаркети да вземат оборота, а бюджетът – ДДС.
• Обичам ресторантите Happy и Happy Sushi, защото са Made in Varna. O
• Купувам си много български стоки, когато е възможно – чорапи, книги, бонбони, вино, минерална вода, камъни за градината и т.н.

Аргументите са както емоционални (става дума за класически икономически патриотизъм), така и рационални. Като купим български стоки, ще подкрепим местните производители. Това означава:

• повече местно производство
• повече работни места
• повече инвестиции – следователно по-качествени продукти в бъдеще
• повече печалби за български фирми
• повече данъци и социални осигуровки в бюджета
Ако имате магазин, другите ще харчат повече при вас. Ако сте пенсионер, по-високите приходи от данъци и социални оси
гуровки означават по-високи пенсии за вас. По-малко внос означава по-добър търговски баланс и по-силна валута. Положителен благороден цикъл в икономиката (virtuous cycle)".

"Много хора са забелязали, че преди 2007 г. в България много се говореше за привличането на чужди инвеститори. Това беше основен фактор за модернизация и икономически растеж. Сега повече се говори за усвояване на еврофондове. Не е лошо да усвояваме колкото се може повече еврофондове, защото те спомагат за модернизиране на страната и за увеличаване на доходите. Не е добре обаче основната тема по медиите и в бизнес средите да бъде само бизнесът с европейски пари. Ние се превръщаме в бюрократизирана нация, която предимно разпределя трансферите от Брюксел, вместо да създава нови продукти и да открива нови производства. Приемете тези думи като тема за размисъл".