Хасан Адемов: Парите, които се наливат в здравеопазването, се изразходват неефективно

Депутатът настоя да бъде запазен солидарният принцип на здравното осигуряване

Парите, които се наливат в системата на здравеопазването, се изразходват неефективно. Това каза депутатът от ДПС Хасан Адемов при обсъждането в пленарна зала на актуализацията на бюджета на НЗОК за 2014 г. „Изключително важно е да говорим на тема – по какъв начин ефективно се използват тези пари, които българските осигурени граждани осигуряват на тази система. Ако няма доверие в тази система, ако се създават условия за срив на солидарността, това означава, че доминира недоверието. Трябва да направим всичко възможно да запазим солидарния принцип”, подчерта Адемов.

Той припомни, че през 2014 г. към днешна дата се обсъждат вече три бюджета на НЗОК, а предстои и четвърти за тази година. „Това означава, че в условия на политическа криза и нестабилност няма как да очаквам финансова стабилност в системата на здравеопазване. В края на всяка година сме изправени пред една и съща ситуация – дали да актуализираме бюджета на НЗОК, или да прехвърлим вече направени разходи за следващата година. Няма как да не актуализираме бюджета, тъй като разходите вече са направени. От ДПС приветстваме мерките и концепцията, която министърът на здравеопазването обеща да обяви до края на ноември”, заяви депутатът.

„Обявихте, че до края на бюджетната процедура за следващата година ще внесете пакета от мерки. Той няма как да проработи през 2015 г. , а обявихте, че това е трансформационна година за българското здравеопазване”, добави Хасан Адемов.
Според него проблемът не е в това, че се разкриват нови болници, а че няма въведен регламент, с който да бъде наложена здравната карта – там, където е необходима болница, да се разкрива.