Светът е заплашен от дефицит на шоколад

Общество

18-11-2014, 12:40

Снимка:

wikipedia.org

Автор:

Лили Тодорова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Брюксел - столицата на шоколада - Галерия

Проблеми с реколтата от какао и огромното търсене могат скоро да ни оставят без любимото изкушение

Светът е изправен пред опасността шоколадът да изчерне, предупреждават два от най-големите производители Mars и Barry Callebaut, цитирани от mirror.co.uk. Причината е, че безпрецедентния шоколадов дефицит е, че консумацията на шоколадови изделия надвишава производството на какао. Миналата година светът е изял 70 хиляди тона повече какао, отколкото са произведени. До 2020 тази разлика може да нарастне до 1 млн. тона, а до 2030 г. дефицитът има вероятност да се удвои на 2 млн. тона.

Причината за опасността е предимно в производството. Сухото време драстично намали продукцията в Западна Африка и конкретно в Кот д'Ивоар и Гана, където се добива 70% от какаото в света. Заедно с това културата беше нападната от заболяване, което понижи добива с още 40%. Към това се добавят трудностите при отклеждането на какао, което принуди много фермери да се пренасочат към по-благодатен земеделски бизнес, като отглеждането на царевица например.

От другата страна на проблема е увеличаващата се консумация на шоколад. Затова от 2012 г. цената на какаото се е увеличила с 60%, а заедно с това и шоколадовите изделия.

Настоящият дефицит ще се окаже най-продължителният от 1960 г., пише Handelsblatt, цитирайки председателят на Световната организация за какао (ICCO) в Лондон Лоран Ппипитон. Цената на тон какао ще нарасне до края на 2014 г. средно с 15%, до 3200 долара, смятат анкетираните от Bloomberg трейдъри.