Президентът Росен Плевнелиев е на официално посещение в Полша

Държавният глава се среща с полските президент и министър-председател

Президентът Росен Плевнелиев е на официално посещение в Полша, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Двудневното посещение на президента Росен Плевнелиев в Полша започна с церемония по официалното му посрещане в Президентския дворец във Варшава. Българският държавен глава беше приветстван от полския си колега Бронислав Коморовски.

Визитата на президента ще продължи до 19 ноември. Възможностите за активизиране на двустранните търговско-икономически и инвестиционни отношения и обсъждането на въпроси от европейския дневен ред по приоритетни за България и Полша теми, ще бъдат сред акцентите в разговорите на българския държавен глава и неговия полски колега президента Бронислав Коморовски.

В рамките на визитата си държавният глава ще проведе срещи и с министър-председателя на страната Ева Копач, с маршала на Сената на Република Полша Богдан Борусевич, както и със заместник-маршала на Сейма Елжбьиета Раджижевска.
Президентът ще посети Фондовата борса в полската столица и ще запознае представителите на полския бизнес с възможностите за икономическо сътрудничество, инвестиции и туризъм в България.
В сградата на българското посолство във Варшава президентът Плевнелиев ще се срещне с представители на българската общност, където ще бъде открита и изложба на българска живопис.

На 19 ноември държавният глава ще посети Европейския мемориален център на „Солидарност” в Гданск и ще положи цветя пред Паметника на загиналите по време на събитията през 1970 г. Президентът Плевнелиев ще се срещне с областния управител на Поморско воеводство Ришард Стахурски.