Жените по-лесно злоупотребяват с лекарства, отпускани с рецепта

Общество

18-11-2014, 17:15

Снимка:

wikipedia.org

Автор:

Лили Тодорова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Помагат ли в действителност антидепресантите

Дамите по-често посягат към болкоуспокоителни, транквиланти, приспивателни и антидепресанти

Жените по-често злоупотребяват с лекарства, които се купуват единствено с

рецепта, предаде Франс прес, цитиран от БТА. Дамите по-често посягат към болкоуспокоителни, транквиланти,  приспивателни и антидепресанти. В рамките на това изследване на Съвета на Европа жените са поставени в "категория, в която рискът от немедицинска употреба на лекарства, получавани с рецепта, е голям". Изследователите се поинтересували от употребата на лекарства, които се купуват с рецепта, от хора, на които такава не е била предписана, както и от употребат а на медикаменти извън периода, за който са били предписани. 

В доклада на изследователите са събрани данни от 17 страни и райони в Европа и Средиземноморието, включително от Германия, Кипър, Египет, Франция, Гърция, Ирландия, Израел, Италия, Ливан, Литва, Малта.

"Изследването позволи да се констатира, че е налице значителна разлика между жени и мъже при самолечението", заяви проф. Мерилин Кларк от университета на Малта - координаторка на изследователски проект на експерти от Съвета на Европа за борба срещу злоупотребата и незаконния трафик на наркотични вещества. Изследователите заключили, че тези злоупотреби са значително повече сред жените от всички възрастови групи. Във Франция 15 на сто от младите жени злоупотребяват с лекарства, отпускани с рецепта, докато това се отнася за едва 8

на сто от мъжете.