Внимавайте с антибиотиците

Препаратите не убиват вирусите, а само бактериите

Няма смисъл грипът да се лекува с антибиотици. Никой антибиотик не може да убие грипните вируси, а лечение с такъв препарат повече от два пъти годишно се счита за често, съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести. Оказва се, че българите не приемат повече антибиотици от германците. Проблемът обаче е в това дали ги пием правилно, тъй като резистентността към антибиотици у нас е два пъти по-голяма, отколкото в Германия, пише vsekiden.com.

Антибиотиците може да помогнат за лечението на евентуални усложнения от грип, но не и за излекуването на самия грип, посочва проф. Мира Кожухарова, зам.-директор на центъра по паразитни болести. Прекалената им ненужна употреба води до резистентност към тях и те спират да действат. Заради това специалистите препоръчват преди прием на антибиотик, да се направи микробиологично изследване на пациента.

„Всеки, който изписва антибиотик, не трябва да го изписва, за да си върже гащите. Антибиотиците не са болкоуспокояващи, не са средства за смъкване на температурата, не са лекарства на страха. Те имат строги показания. Ако има инфекция и тя е бактериална, трябва да се лекува с антибиотици", смята директорът на центъра проф. Тодор Кантарджиев.

Резултатите от микробиологичния анализ стават ясни до 48 часа от извършването му. Проблемът е, че у нас подобно изследване струва между 10 и 30 лева.