60% от пловдивчани не биха се преместили в друг град

Мисия Пловдив

19-11-2014, 07:45

Снимка:

Пловдив в снимки/Стоян Стоянов

Автор:

plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

В същото време населението намалява

Пловдивчани виждат перспективи пред развитието на града и региона, сочат данните от анализа на „Регионални профили: показатели за развитие“ на Института за пазарна икономика, цитирани от "Дарик".

Удовлетвореността от живота в Пловдив е предимно провокирана от образованието, здравето, жилищните условия и социалната среда. Работата също е аспект от живота в областта, по отношение на който повечето анкетирани споделят, че са доволни, като това може да се обясни с относително високата заетост в областта. Запитани дали биха се преместили в друга област за постоянно, почти 60% от гражданите, анкетирани през май 2014 г., отговарят категорично отрицателно, пише още в доклада.

В същото време, през последните години населението на Пловдив неизменно намалява, като не успява да обърне тенденцията въпреки нетната положителна миграция към нея през 2012-2013 г. Заселването в града под тепетата идва предимно от съседните области – Пазарджик, Смолян, Стара Загора и Хасково, като причините са както в търсенето на по-добро образование, така и на по-добри възможности за работа.

Според анализа, най-развита в Пловдив и областта е инфраструктурата, която достига максималните 5 пункта според оценката на института. Като „добро“ е оценено нивото на икономиката, демографския показател, здравеопазването и околната среда.

Едва с три пункта, като най-неразвито остава образованието. За това говорят и резултатите от матурите през 2014 г., които са около средните за страната – Добър 4,34, като близо 5% от учениците не са издържали държавния зрелостен изпит.

Сравнително висок е относителният дял на населението на възраст между 25-64 г. с висше образование (над 23%), но няма видима тенденция към покачване, се посочва в доклада.