Вестниците в сряда, 19 ноември

Най-доброто от печата

19-11-2014, 07:17

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Коледни добавки от 40 лева за най-бедните


"24 часа"
Финансовият министър Владислав Горанов успя да намери 50 млн. лв., за да има по 40 лв. коледни добавки за 1,3 млн. пенсионери с доход под 286 лв.
Това стана въпреки заричането му от края на по-миналата седмица, че няма да има добавки за пенсионерите. Оказа се, че премиерът лично му е поставил задача да намери пари за тях.
"Бях възложил на министъра на финансите да огледаме какво може да съкратим от
инфраструктурни проекти, от администрация, за да дадем на българските пенсионери, защото те го заслужават. Това, че ги подлъгват през година, за да се похарчат огромни пари, да не се случи пак", заяви Борисов, след като стана ясно, че Владислав Горанов е изпълнил искането му. Премиерът дори лично се разходи до финансовото министерство, за да получи обещанието за пенсионерски добавки.
Социалният министър Ивайло Калфин, който най-упорито ги искаше и дори влезе в конфликт с Горанов, не бе поканен. Борисов обясни, че сам ще му съобщи, че вече са намерени пари.


Намериха труповете на четирима бежанци
"24 часа"
Труповете на четирима чужденци са намерени в района на видинското с. Киреево, което е в непосредствена близост до българо-сръбската граница.
Оперативно-издирвателните действия започнали на 15 ноември т.г. към 22 ч, когато на тел. 112 е получена информация, че група чужденци, тръгнала към граничната бразда, се е изгубила в района. По това време валял проливен дъжд и имало гъста мъгла.
Локализирано било мястото - землището на село Раковица, община Макреш, където веднага били изпратени гранични патрули. На 16 ноември към 11 ч били забелязани петима мъже.
Бедстващите чужденци били без документи за самоличност, по думите им двама от тях са от Алжир, други двама - от Афганистан, и един - от Пакистан. Мъж от първата група бежанци се обадил на тел. 112, за да каже, че се нуждаят от помощ. Те били с подгизнали от дъжда дрехи, премръзнали и преценили, че може да не преживеят нощта.
Преди да бъдат намерени обаче, единият от тях издъхнал. Оцелелите разказали, че имало и друга група, и така били открити и спасени другите осем бежанци. Според Гранична полиция задържаните 13 имигранти също били заплашени от измръзване и сигурна смърт Когато са намерени, те били в изключително лошо състояние, защото нямали нищо сухо по себе си.


Оставка на Искров. Трима кандидати за гуверньор на БНБ
"Труд"
До седмица дългогодишният управител на Българската народна банка Иван Искров ще подаде оставка. Като компенсация за предсрочното прекратяване на мандата той ще бъде избран за представител на България в международна финансова институция, съобщиха пред „Труд“ източници от ГЕРБ.
В 12 часа вчера управителят на БНБ се появи на непланирана предварително среща с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет. Тя е била по искане на гуверньора. След около 25 минути Искров напусна сградата в служебния си мерцедес, без да спре пред чакащите го журналисти. Според запознати на излизане от кабинета на премиера управителят на БНБ е бил видимо изнервен и е заявил, че няма да говори с медиите.
За наследник на Искров управляващите обсъждат няколко варианта. Според слуховете сред кандидатите е бившият председател на Сметната палата Валери Димитров, който беше сменен при кабинета „Орешарски“. Той обаче отрече с него да са водени такива разговори.
„Никой не ми е предлагал, но дори и да ми предложат няма да се съглася“, каза Димитров пред „Труд“.
В оборот се завъртяха също имената на сегашният подуправител на БНБ Калин Христов и на шефа на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев. Вчера двамата не отговаряха на мобилните си телефони. По-нереалистични варианти за поста са други две имена, които се спрягаха вчера – на служебния министър на финансите Румен Порожанов и на Светослав Гаврийски, който бе управител на БНБ в периода 1997-2003 г., а сега е главен изпълнителен директор на „Алианц Банк България“.


40 000 умират от грип всяка година в Европейския съюз
"Труд"
Около 40 000 души умират от грип всяка година в страните от Европейския съюз. Около 90% от смъртните случаи са при хора над 65-годишна възраст, при които има придружаващи хронични заболявания.
Това съобщиха експерти на пресконференция на тема „Какво не знаем за грипа?”.
По думите им грипът е лесно разпространяващо се заразно заболяване, което бързо достига размерите на епидемия.
Пет на сто души в България се имунизират с противогрипни ваксини, информираха още експертите. Те припомнят, че има Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип, която трябва да бъде одобрена и да влезе в сила.


Крисия с голямо "браво" от Ламбо
"Стандарт"
Цачева отвори Търновската конституция за звездите от детската Евровизия
Крисия и близнаците Хасан и Ибрахим, родните звезди от детската Евровизия, получиха голямо "Браво!" от Стефан Данаилов. Любимият актьор на поколения българи не скри вълнението си в пленарна зала и даде тон за бурни аплодисменти на невръстните таланти. Всички депутати днес станаха на крака и им ръкопляскаха от сърце.
Както вече стана ясно, Крисия, Хасан и Ибрахим продължиха турнето си на жълтите павета и след визитата в Президентството се срещнаха в парламента с неговия председател Цецка Цачева. Тя ги посрещна в Южното фоайе и ги поздрави с успеха. Цачева отвори специалната витрина, в която се пази фототипно издание на Търновската конституция, и показа на малчуганите първия основен закон на възстановената ни държава. "Това е първата българска Конституция и вие можете да бъдете горди с факта, че тя е от най-демократичните за времето си в цяла Европа", акцентира им тя. "Мили деца, благодарим ви за това, че с едно изпълнение вие направихте нещо, което ние, политиците, трудно постигаме - накарахте българите да се чувстваме по-щастливи и по-единни", заяви от трибуната Цачева. Шефката на депутатите пожела здраве и щастливо детство на тримата и им обеща подкрепа. Като истинска звезда Крисия помаха на избраниците и благодари за аплодисментите.


Станимир Флоров поема автомобилната администрация
"Стандарт"
Станимир Флоров ще бъде назначен за изпълнителен директор на ИА "Автомобилна администрация" (ИААА) към транспортното министерство, научи "Стандарт".
Бившият директор на ГДБОП ще замени Димитър Ганев, който за втори път оглави ИААА по времето на кабинета "Орешарски". Според осведомени бившият антимафиот номер 1 е напуснал системата на МВР миналата година поради навършена възраст и достигнат стаж за пенсия.
С идването си в ИА "Автомобилна администрация" Флоров ще наследи сериозни проблеми. Все още не са решени официално противоречията с автомобилната администрация на Турция. Това се очаква да стане с подписването на новата двустранна "Спогодба за международни превози на пътници и стоки по шосе", която да замени тази от 16 април 1977 г. Остри противоречия раздират бранша и по методиката за разпределяне на многократните и многостранни СЕМТ разрешителни за превоз на товари.


1700 чужденци са взели българско гражданство през 2012 г.
"Новинар"
1700 чужденци са получили българско гражданство през 2012 година. 96,9 процента от тях са граждани на държави извън Европейския съюз, става ясно от данните на европейската статистическа служба Евростат. 23,4% от тях са били руснаци, 16,3% са били македонци, 13,9% са молдовци, а 12,1% са украинци.
Общо през 2012 г. Европейският съюз е предоставил гражданство на 818 000 души, повишение с 4% спрямо 2011 г. и 6% спрямо 2009 г. През 2012 г. най-голям процент натурализации са били извършени в Унгария – 12,8 гражданства на 100 пребиваващи чужденци, Швеция със 7,8 и Полша с 6,6. Най-нисък е процентът в Чехия и Словакия с 0,4, Естония с 0,6 и Австрия с 0,7. Средно са били предоставени 2,4 гражданства на 100 пребиваващи чужденци в ЕС.
Три четвърти от всички хора, които са получили гражданство на ЕС през 2012 г., са станали граждани на една от следните шест страни – Великобритания със 193 900 души или 23,7% от всички предоставени гражданства в ЕС, Германия със 114 600 или 14,0%, Франция с 96 100 или 11,7%, Испания с 94 100 души или 11,5%, Италия с 65 400 или 8,0% и Швеция 50 200 или 6,1%.


Уволняват катаджия заради клип във Фейсбук
"Монитор"
Катаджия, който бил заснет как прибира подкуп на столичен булевард, а след това качен във Фейсбук, най-вероятно ще бъде уволнен. Срещу служителя от СДВР вече е започнало дисциплинарно производство по разпореждане на шефа на столичната полиция Младен Маринов, което се очаква да приключи с отстраняване на катаджията. На видеото се вижда как полицай с надпис СДВР на жилетката проверява документите на шофьор, но след като му връща личната карта и шофьорската книжка, ръката му остава да виси вътре в колата през отворения прозорец. Шофьорът подава банкнота, а униформения я смачква и я прибира. Видеото е заснето от сграда, разположена срещу мястото, където шофьорът е бил спрян за проверка. По първоначална информация нарушението, заради което е била вдигната палката, е отнемане на предимство на пешеходна пътека. Това обаче тепърва ще се установява от разследването, което е започнало. Полицията ще търси съдействието както на автора на видеото, така и на шофьора, който е дал парите.
“Едва ли е тайна, че подобни прояви са ежедневие и въпросът е да ускорим механизъм не за ад хок реакция срещу конкретни случаи, а за системна антикорупционна политика във вътрешното министерство”, каза вчера вътрешният министър Веселин Вучков по повод клипа, който предизвика масово възмущение сред потребителите във Фейсбук.
Според министъра ведомството има звена и способности да се справи с този проблем - както по линия на инспектората, така и по линия на дирекция “Си­­гурност”, която има и разследващи функции.
“Доколкото разбирам, може да се идентифицира служителят, чието лице се вижда”, каза още Вучков. Министърът заяви, че очаква в най-кратки срокове тази проверка да приключи.
Междувременно стана ясно, че Софийската градска прокуратура се е самосезирала по случая. Сто­лич­ните обвинители са поискали материалите от СДВР. След като се запознаят с тях, ще преценят какво да предприемат.