Парламентът започва работа по данъчните закони

Очаква се депутатите да дадат мандат на правителството да води преговори с банките, от които до края на годината ще бъде изтеглен заемът за външния дълг

Парламентът започва работа по предложенията за промени в Закона за данъка върху добавената стойност и данъците върху физическите лица, внесени от партия "Атака". Те предлагат да отпадне ДДС-то върху хляба, лекарствата и учебниците с мотива, че мярката ще свали цените до допустими нива, а бюджетът няма да бъде ощетен.

От "БСП - Лява България" настояват за премахването на плоския данък върху доходите на физическите лица и замяната му с прогресивно подоходно облагане. Целта на предлаганата промяна е да се разпредели справедливо данъчната тежест между хората с различни доходи. Очакваният ефект от тази данъчна реформа, според БСП, е тя да изиграе ролята на стимулиращ фактор за потреблението на стоки и услуги.

На днешното заседание на парламента се очаква депутатите да дадат мандат на правителството да води преговори с банките, от които до края на годината ще бъде изтеглен заемът за външния дълг.