"Майчин дом" става на 111 години

Мисия София

19-11-2014, 08:22

Снимка:

maichindom.com

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Най-голямата и най-старата акушеро-гинекологична болница в България – „Майчин дом” - София, днес отбелязва 111 години от създаването. По този повод ще бъде открита съвместна фотоизложба със заглавие „Непознатата земя”.

24 кадъра от далечни и непознати земи като Монголия, Мозамбик, Занзибар, Зимбабве, Камбоджа и още толкова от полети със самолет и балон над Кападокия,  Германия, Скандинавия, Австрия и Русе, ще бъдат показани в централното фоайе на болницата. Час преди откриването на изложбата Катедрата по АГ ще получи дарение от Деканата на МФ на МУ-София „Симулатор за оперативно завършване на раждането по вагинален път с използване на форцепс и вакуум” със софтуер и монитор. Придобивката ще допринесе за подобряване учебната дейност на студентите.

Идеята за първата специализирана АГ болница е на Княгиня Мария-Луиза, която през 1883 г. решава да построи със свои средства „Матерните”. Началото на строежа е през 1896 г., а официалното откриване на първата специализирана акушеро-гинекологична болница Майчин дом „Княгиня Мария-Луиза", се осъществява на 19 ноември 1903 г. в присъствието на Цар Фердинанд, депутати, дипломати, министри, духовенството и граждани.

Първият управител на болницата е д-р Димитър Стаматов. В рамките на новоизградената сграда, той разкрива първоначално три отделения с общо 40 легла - 20 акушерски и 20 гинекологични. По-късно разбирайки необходимостта от самостоятелно инфекцфиозно отделение, той успява още през 1906 г. да реализира пускането му в експлоатация. Родилната зала е малка - с 1 легло, свързана с малката операционна, до която е голямата операционна. Водопроводната мрежа обхваща всички помещения на болницата, а всяко отделение е снабдено с резервоари за вода с обем от 3 куб. м. Осветлението е електричество. Болничното бельо е достатъчно и добро, чистотата - забележителна. Изобщо, структурно и функционално д-р Стаматов устройва болницата така, че осигурява възможно за времето си модерен лечебен процес.

Към днешна дата, от началото на 2014г. родените бебета са 3648, от тях 1890 момчета и 1758 момичета. Близнаците са 140, а тризнаците - 2. Постъпилите пациентки във всички клиники на болницата, са общо 13 860, отчитат от ръководството.

На фона на понижената раждаемост за цялата страна, през последните 5 години болницата продължава да бележи ръст, обявява с гордост изп. директор на „Майчин дом” проф. Виктор Златков.