Компютър прави фокуси чрез изкуствен интелект

Изкуственият интелект използва псхилогически и математически принципи

Изследователи са научили компютър да създава собствени магически трикове, сред които илюзия за разпознаване на карти чрез четене на мисли, пише The Daily Mail. Липсата на креативност машината замества с логика, тъй като фокусите се създават по-скоро с помощта на математика, а не с театрални умения и ловкост. За първи път изкуствен интелект се използва по този начин, пише 24chasa.bg.

 Съавторът на проекта Хоуърд Уилямс казва: “Компютърната интелигентност може да обработва много по-голям обем информация и да изчисли всички възможни резултати - нещо непосилно за човек”. Зрителите вече може да са виждали вариация на фокуса, но изкуственият интелект използва псхилогически и математически принципи, за да създаде множество различни версии, така че да изненадва публиката.

 Маговете рядко разкриват тайната на илюзиите си, но подробности за машинните фокуси са публикувани в научния журнал Frontier in Psychology. Пъзелът, създаден от компютъра с изкуствен интелект вече се продава в един от магическите магазини в Лондон, а трикът с карти е достъпен под формата на приложение за Android, наречено Phoney.

 Проф. Питър МакОуен, който е част от екипа, работил по проекта казва, че “използването на изкуствен интелект за създаване на магически трикове е страхотен начин да се демонстрират способностите на компютърната интелигентност, а от друга страна дава възможност за изследване на психологията на публиката. Учените са смятали, например, че зрителите ще заподозрат използването на технология във фокусите, но се е оказало, че това не е така.