Младежкият културен център в Бургас отбелязва 40-годишен юбилей

Мисия Бургас

19-11-2014, 08:53

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Любопитно, весело и пълно с изненади. Токова ще е пътуването във времето, което Младежкият културен център подготвя по повод 40-годишния си юбилей. Програмата е изпълнена с разнообразни прояви.
20 ноември, четвъртък, ще бъде ден на отворените врати. Бургазлии ще имат възможност да се докоснат до историята на Центъра и изкуството, създадено в неговите школи. В една от залите ще бъдат показани архивни документи, афиши и снимки. Те ще върнат бившите ръководители и възпитаници на МКЦ във времето на тяхната младост. Архивните документи ще покажат на бургазлии какви послания са оставили личности като Петя Дубарова, Недялко Йорданов и Христо Фотев.
"Изключително любопитен е дневникът, който някогашният ръководител на школата по керамика Никола Арабаджиев - е водил. В него са описани всички срещи и събития от историята на МКЦ. Събрани са много интересни снимки. Има послания, написани от големите личности от нашата култура. Този дневник е едно истинско богатство, но сега може да бъде показана само една малка част от него", обясни режисьорът Пламен Каров.
В отделни зони школите по изобразително изкуство, керамика, батик и мозайки ще покажат своето изкуство.
В Деня на християнското семейство 21 ноември, петък, Младежкият културен център ще се превърне в своеобразна сцена, на която всички видове изкуства ще се съчетаят в едно. "В това има и символика. В Деня на християнското семейство артисти и публика да бъдем заедно - като едно голямо семейство", подчерта зам.-кметът на Бургас Йорданка Ананиева. Школите от Центъра ще представят спектакъла "Пъзелът на времето". Той ще пресъздаде четирите десетилетия от живота на Младежкия център и ще покаже как са се променили школите през това време. 
Кулминацията на честванията е празничният гала спектакъл, който ще се проведе на 25 ноември в Държавната опера.