Международен ден без тютюнопушене в Русе

Мисия

19-11-2014, 11:09

Снимка:

en.wikipedia.org

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Русе ще отбележи 20 ноември под мотото ,,Мамо, татко не пушете здравето ми запазете”

Целта на отбелязването на този ден е да се насочат усилията към реализиране на ефективни превантивни и контролни дейности за ограничаване на пасивното тютюнопушене.
Във връзка с предстоящия Международен ден без тютюнопушене Регионална здравна инспекция – Русе, експерти от Отдел,,Профилактика на болестите и промоция на здравето”, съвместно с партньори са организирали редица инициативи.
Партньори в кампанията, организирана от РЗИ – Русе са РУ „Ангел Кънчев”, БЧК Русе, Превантивно информационен център, административни учреждения, учебни заведения, медии и други.
В периода на кампанията ще се проведат образователни лекции с видеопокази на тема “Тютюнопушене и зараве”, “Здравни аспекти и последствията от тютюнопушене”, “Тютюнопушене – подценената опасност” сред ученици от 10 до 18 годишна възраст в русенски училища. Ще се разпространяват здравно-образователни материали сред широката общественост и млади хора в учебни заведения. Консултативния кабинет ще изнесе акции за отказ от тютюнопушене за мониториране на издишвания въглероден монооксид и карбоксихемоглобина.
Инициативите ще се проведат на 20 ноември на площад,,Свобода”, съвместно с доброволци от Младежки БЧК от 14 до 17 часа, и на 21 ноември във фоайето на ДАНС Русе, от 09 до 12 часа.
Ще се проведе и пътуваща фотоизложба на тема „Не на цигарите” във фоайето на РУ”Ангел Кънчев”, МГ „Баба Тонка” и СОУ „Христо Ботев”.