Уникално! Пет розови фламинги живеят в Атанасовското езеро в Бургас /снимки/

Животът

19-11-2014, 13:21

Снимка:

burgasutre.bg

Автор:

burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Второ розово фламинго радва посетителите на Атанасовското езеро

Пет розови фламинги живеят в Атанасовското езеро в Бургас. Това е най-високата численост на вида в България от близо 30 години насам. Последно в Атанасовското езеро в Бургас розови фламинги са наблюдавани през 1985 година.

Очевидците споделят, че 2 от птиците, които живеят в Атанасовското езеро са ярко розови възрастни птици, а останалите три са бежови млади екземпляри на различна възраст.

Орнитолозите разказват, че обикновено по това време на годината розовите фламинги се събират да зимуват в няколко езера в съседна Гърция - например езерото Керкини, където през зимата могат да бъдат наблюдавани хиляди розови фламинги.

Рекордна численост на розови фламинги в Атанасовско езеро

Задържането на фламинги в нашето Атанасовско езеро се дължи преди всичко на факта, че в лагуната намират достатъчно храна. Друга причина, поради която розовите фламинги предпочитат да останат тук е относителното спокойствие, което намират птиците в езерото.

Орнитолозите говорят, за още едно интересно и необичайно за този сезон наблюдение в Атанасовското езеро. Това е птицата козодой. След залеза на слънцето тя излиза от укритията си, за да се храни с насекоми. Активното му присъствие през ноември в района на бургаските езера се дължи на все още топлото време и наличието на насекоми, неговата основна храна.