Ръст на строителството у нас

Влошаване на сектора в ЕС през септември

Строителството в еврозоната и в целия Европейски съюз бележи влошаване през септември и през цялото третото тримесечие, но в същото време строителният сектор в България регистрира солиден ръст в началото на есента, предаде БНР по данни на Евростат.

Строителството в 18-те страни – членки на еврозоната през септември се понижи с 1,8% на месечна база след повишение с 0,7% през август, като на годишна база се понижи с 1,7% (спрямо септември 2013-а година) след повишение с 1,5% през август.

Строителният сектор в Европейския съюз регистрира понижение през септември с 0,9% след 0,0% през август, като на годишна база се понижи с 0,4% (спрямо септември 2013-а) след повишение с 0,8% през предходния месец.

Данните на Евростат показват и влошаване на европейската строителна индустрия за второ поредно тримесечие. През периода юли-септември строителният сектор в ЕС отчете понижение от 0,3% спрямо второто тримесечие, когато беше регистрирано понижение от 0,9%. Подобна негативна тенденция се отчита и в еврозоната, където строителната индустрия бележи понижение през третото тримесечие с 0,5% след спад с 1,0% през периода април-юни. Според Евростат строителният сектор в ЕС и в частност в еврозоната през третото тримесечие на годината бележи понижение и на годишна база, съответно с 0,4% и с 1,4% (спрямо третото тримесечие на 2013-а година).

Влошаването на строителния сектор в Европа в началото на есента обаче не се отнася за България, като според Евростат строителството в нашата страна се повиши през септември с цели 2,4% на месечна база след понижение с 0,4% през август. Това представлява първо повишение на българския строителен сектор след три поредни месеца на спад, като по този показател нашата страна заема престижното трето място сред всички 28 страни – членки, изпреварена единствено от Румъния (където има ръст на строителството със 7,9%) и Чешката република (повишение с 2,7%).

На годишна база строителният сектор в България през септември бележи ръст с 5,8% (спрямо септември 2013-а година) след 0,0% през август. Това представлява подновяване на добрия растеж на българската строителна индустрия, който беше в сила от май до юли включително, и по този показател нашата страна заема пето място сред всички страни – членки на ЕС.

За разлика от влошеното строителство в ЕС за второ поредно тримесечие през периода юли-септември, данните на Евростат за България също изглеждат по-добри. Според европейската статистика строителната индустрия в нашата страната се подобри през третото тримесечие с 0,4% на тримесечна база (след повишение с 0,2% през периода април-юни) и с 3,3% на годишна база (след повишение с 3,4% през второто тримесечие).Снимка на Деня

Щрихи от Плевен