Шехерезада и Манон Леско завладяват Операта

Бургас Лайф

19-11-2014, 16:06

Снимка:

programata.bg

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Този ноември приказките на Шехерезада ще бъдат още по-омайни в хореографския прочит на  балетмайстора на Бургаска опера Хикмет Мехмедов на емблематичния балет  по музика на Римски – Корсаков.

Пищният, ефектен, разчупен спектакъл със сигурност ще се превърне за публиката в едно различно – и незабравимо -  потапяне в света на 1000-та и една нощи от знаменития арабски фолклор, през които легендарната разказвачка на приказки Шехерезада успява да разтопи леденото сърце на жестокия персийски цар Шахриар и да го накара да повярва в силата на любовта, която е по-могъща не само от омразата, а и от самата смърт – послание, актуално и до днес.

Купилите си билет за 24 ноември ще имат привилегията да се насладят на две представления. Второто е балетът „Романтично” по музика на Франц Шуберт - отново по хореография на проф. Мехмедов. Главното послание и на  двата спектакъла  - любовта, която е всепобеждаваща– убедително пресъздават премиер солистите на софийска Национална опера и балет Веса Тонова и Емил Йорданов, които, заедно с балетните артисти на Бургаска опера Людмил Златев, Недко Георгиев, Анелия Иванова, Лора Пехливанова ще докоснат сърцето на зрителя с проникновените си превъплъщения.

Малко преди  прелестната везирска дъщеря Шехерезада да изтанцува своите приказки в Бургас, публиката в Сливен и Севлиево ще изправят на крака темпераментните унгарски ритми  в знаменитата оперета „Цигански барон” на Йохан Щраус. Заглавието, с което бяха закрити  тазгодишните Бургаски музикални празници „Емил Чакъров”, ще гостува в Драматичен театър „Ст. Киров” в Сливен на 19 ноември от 19 часа и на  21 ноември в същия час в Дом на културата „Мара Белчева” в Севлиево. В ролята на  любовната двойка Баринкай и Сафи ще блеснат солистите на  Музикален театър  „Ст. Македонски” – София Пеньо Пирозов и Валентина Корчакова.

За завършек на предпоследния месец на годината е отредена фаталната любов в „Манон Леско”.  Шедьовърът на неповторимия Пучини ще се играе на 27 ноември от 19 часа в залата на Държавна опера – Бургас. Вълнуващото сопрано Йоана Железчева (след култовата си Мадам Бътерфлай; също и Одабела, Леонора, Аида на Верди)  сега влиза в ролята на дръзката и чувствителна, сблъскала се с изкушенията на „широкия свят” Манон Леско. Звездният екип се допълва от Даниел Дамянов като нейния любовник, Ренато Де Грийо, и Александър Крунев в ролята на циничния й брат.