64-годишна жена дари кръв за 31-ви път

Животът

19-11-2014, 16:45

Снимка:

mbal.sliven.net

Автор:

Иван Милкович

Всичко от Автора

Тя се включи в кампанията, посветена на пострадалите от катастрофи

64-годишната пловдивчанка Лиляна Костова дари за 31-ви път безвъзмездно кръв.Това стана в деня, в който БЧК организира извънредна, предколедна кампания за даряване на ценната течност. Това бе и последният път на жената,когато можа да се включи в благородната инициатива. Причината е, че според българското законодателство кръводарител може да бъде здрав човек до 65-годишна възраст. Интересното в случая бе, че медицинската сестра, която обгрижва дарителите реши да покаже на жената как се попълва декларацията, преди да те боцнат с иглата. Бившата ресторантьорка с усмивка изгледа сестрата и с много уверен глас й заяви, че го е правила 30 пъти до сега и прекрасно знае как се попълва документът, с който дарителят дава съгласието си и в същото време заявява, че е здрав да се подложи на медицинската манипулация.
Една от най-големите болки на Лиляна Костова е това, че през тези години не е успяла да научи двамата й сина да станат кръводарители. Казва, че снахите й са страхливи, а заради тях и децата й отказват да кръводаряват, иначе са живи и здрави, могат да го правят, уверена е пенсионерката, която сега работи в частна фирма, предоставяща хоспис услуги за възрастни хора.
Освен бенефис, днес имаше и дебют по кръводаряване. Направиха го младите доброволци от БЧК-Пловдив. 7 момчета и момичета за първи път в живота си, участваха в благородната инициатива, която няма аналог в животоспасяването.
Виктория Станчева, която е специалист „Организационна дейност” в БЧК-Пловдив поясни, че в днешната кампания са участвали общо 25 човека. На двама от тях обаче им е отказано да дарят, защото единият е бил на лекарства, а младо момиче е било с нисък хемоглобин. Традиционната коледна инициатива на БЧК-Пловдив по кръводаряване тази година се проведе по-рано, защото тази година тя е посветена на Деня за възпоменаване на жертвите от катастрофи (16 ноември), обясни Станчева, която е от Беларус,но от 10 години е доброволец в БЧК, а от две работи в институцията.Трайната тенденцията кръводарителите да намаляват се потвърждава и след днешната акция. С над 30% по-малко са желаещите да дарят кръв през последните години. През миналата година в традиционната акция се включиха 23-ма пловдивчани.