Две варненски учителки на обучение в ЦЕРН

Животът

19-11-2014, 17:22

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Целта на образователната програма за учителите-инженери е да предадат наученото на други свои колеги и ученици

Първата Национална учителска програма за квалификация на учители по професионална подготовка в област"Техника" се проведе в ЦЕРН в Женева от 6 до 10 октомври. Конференцията бе организирана от Министерството на образованието съвместно с образователния офис в ЦЕРН.

Две варненски учителки се включиха в обучението. Това са инж. Даниела Мантарова и инж.Петя Йорданова от ПГГСД "Н.Хайтов"- Варна. Програмата на обучението е подготвена от образователния офис в ЦЕРН, съвместно с Института за инженерни системи и роботика от БАН и с Националната астрономическа обсерватория и планетариум "Николай Коперник"- Варна.

В продължение на 40 часова обучителна програма, те се запознаха с физиката на елементарните частици, въведение в ускорителите и тяхното бъдеще, откритието на Хигс бозона, машинния дизайн и CAD системи, медицинската физика и нейното приложение в съвременната диагностика и лечение. В програмата бяха включени и лабораторни упражнения с конструиране на мехурчеста камера за регистриране на космически частици.

Целта на образователната програма за учителите-инженери е да предадат наученото на други свои колеги и ученици, с което да мотивират и подготвят следващите поколения от инженери, физици, специалисти по електроника и информационни технологии и др. Участниците се завърнаха в България като посланици на идеите на ЦЕРН.