Проверяват дрегерите и радарите на пътните полицаи

Причината са постъпили множество сигнали от граждани

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор започва внезапни проверки за използваните от Пътна полиция дрегери и радари.

Причината са постъпили множество сигнали от граждани, в които се твърди, че в автомобили на Пътната полиция се използват нерегламентирани уреди. Според държавната агенция се появява ново явление „частен дрегер и радар”, предаде Нова телевизия.

В момента служителите на Пътна полиция използват новите електронни анализатори на алкохол в дъха, които имат вградена памет и всяко измерване се запаметява. Това води до предприемане на задължителни санкции срещу проверявания шофьор, ако се установи наличие на алкохол над допустимите норми.

В сигналите обаче се твърди, че в някои автомобили има повече от един дрегер или радар. С цел злоупотреба може да се използва втори уред, който предварително е настроен да показва, че шофьорът е пил. Има сигнали и за радари, които според гражданите отчитат по-висока превишена скорост от тази, с която се е движил водачът.

На днешното заседание на кабинета министърът на икономиката Божидар Лукарски разказа на колегите си за сигналите, свързани с дрегерите и радарите, и обеща да информира вътрешния министър Веселин Вучков за резултатите от проверката.