Разследват застрахователна измама зад изгорелия завод край Несебър

Към момента не са открити следи от умишлен палеж

Застрахователна измама е една от версиите, по които работят криминалистите за пожара между Равда и Несебър. От полицията обаче отказват да съобщят дали изгорелият завод е бил застрахован.
Другата версия е умишлен палеж, но към момента не са открити никакви доказателства за това. От полицията уточняват, че може пожарът може да е пламнал и съвсем случайно или поради небрежност, например от хвърлена цигара.
В резултат на полицейските действия, предприети във връзка с възникналия вчера пожар в бившия завод „Роботика”, разположен в близост до аквапарка в с. Равда, общ. Несебър, е установено, че в складовите помещения на неработещото предприятие се съхранявали над 20 тона гранули и други материали за производство на пластмаса. В складовете не е имало ел. захранване, тъй като обекта не функционирал и част от машините и съоръженията в него били разпродадени.
Констатирано е, че бившия завод е собственост на международна компания с представител за България 55 годишен израелски гражданин, който към момента на инцидента не се е намирал в страната. Имотът / с обща площ 13,847 дка./ е охраняван от жива охрана, като е обезопасен с масивна ограда.
При извършения повторен оглед на мястото на пожара от следствено – оперативна група при Районно управление „Полиция” – Несебър не са установени данни за умишлен палеж. Няма иззети стопилки или парцали с петролни продукти.
По образуваното досъдебно производство се работи по няколко версии, сред които пожар вследствие на случайно събитие, застрахователна измама или умишлен палеж.
При извършените замервания от екипи на РИОСВ – Бургас по време на пожара в три точки в Несебър, Равда и на 80 м. от местопроизшествието, завишени стойности по измерените показатели не са установени.
Работата по случая продължава.