Меглена Кунева става силов вицепремиер

Борисов разпредели по ресори отговорностите на Кунева, Дончев, Бъчварова и Калфин

Меглена Кунева бе определена за силов вицепремиер в кабинета. Това става ясно от заповед на премиера Бойко Борисов, публикувана на сайта на Министерския съвет.

Кунева ще контролира вътрешното, външното, правосъдното и военното министерство, както и центъра БОРКОР за противодействие на корупцията. Тя ще наблюдава още агенцията за българите в чужбина и за бежанците.

Премиерът Борисов все пак си запазва лично контрола над две важни ведомства – Държавната агенция "Национална сигурност" и Държавната комисия по сигурността на информацията. Второто ведомство контролира издаването на дописки за държавни тайни и издава сертификати за достъп до натовска и европейска класифицирана информация.

Томислав Дончев взема икономическите министерства – финансите, икономиката, регионалното развитие, енергетиката, транспорта, земеделието и околната среда. Той ще надзирава още държавния резерв, ДКЕВР и агенцията по приватизация. Спестено му е единствено министерството на туризма, което ще бъде контролирано от вицепремиера Румяна Бъчварова.

Тя ще наблюдава също образователното, културното, здравното и спортното министерство. На нея ще се отчитат още статистическият институт, Комисията за регулиране на съобщенията и агенция "Архиви".

Социалният вицепремиер Ивайло Калфин има най-малко ресори – освен собственото министерство, той ще се грижи за агенцията за закрила на детето, за компенсационния жилищен фонд и за агенцията за професионално образование и обучение.