Върнаха забраната за политическото номадство

Отцепниците няма да могат да участват в парламентарни комисии

Със 122 гласа "за" и трима "въздържали се" парламентът върна забраната за политическо номадство.

Въвеждат се ограничения за депутати, които са напуснали парламентарната група, с която са избрани, да се присъединяват към друга или да правят нова. Това приеха депутатите при разглеждането на правилника за организацията и дейността на парламента, съобщи „Фокус”.

Отцепниците няма да могат да участват в парламентарни комисии, което ще ги лиши от близо 10% надбавка на заплатите.

Минималният брой на депутатите за образуване на парламентарна група е 10.

Когато броят на народните представители в една парламентарна група спадне под определения минимум, тя преустановява своето съществуване, а депутатите стават независими. Те обаче няма да имат право да образуват нова парламентарна група.

Депутатите приеха, че в Консултативният съвет по законодателството ще могат да участват и неправителствени организации, записани в регистъра на Министерството на правосъдието.

От ДПС поискаха двойно повече секретари на парламентарните групи – по двама вместо по един от група. Те обаче не получиха подкрепа за това си искане. „Секретарите са депутати, които отговарят за организационната работа в групата, за което получават 10% към заплатата си. С тези 10% към заплатата тежат на бюджета”, коментира председателят на парламента Цецка Цачева.

За първи път политическото номадство беше ограничено през 2009 г. с идването на власт на ГЕРБ, но тогава чрез партийната субсидия и принципа тя да следва депутата народните представители декларираха принадлежността си към една или друга парламентарна група.

В миналия парламент беше забранено депутатите да могат да преместват и субсидията си от група в група. Но отпаднаха текстовете в правилника, които забраняваха изрично на депутатите, напуснали една парламентарна група, да могат да се местят в друга или да правят нова.