Приоритетите на здравното министерство - спешната помощ и детското здравеопазване

Петър Москов представи своите трима зам.-министри

Промяна на финансирането в здравната система, с акцент върху майчиното и детското здравеопазване, ще бъде сред основните задачи на новия здравен министър през идната година.

Това стана ясно от думите на д-р Петър Москов по време официален брифинг, на който министърът представи екипа си, предаде Дарик.

Тримата заместник-министри в здравното ведомство са Ваньо Шарков, Бойко Пенков и Адам Персенски. Началник на кабинета е Руслана Петрова.

Здравният министър уточни, че сред първите му приоритети е подобряването на спешната помощ.

„Концепцията за Спешната помощ е подбор от добрите идеи на всички създавани през годините концепции, които по една или друга причина оставали недовършени. В нея е засегнато подобряване на работата в Спешната помощ - включително обновяване на апаратурата, линейките и повишаване на заплащането на работещите в Спешната помощ”, поясни здравният министър.

Другият най-голям приоритет е електронното здравеопазване. Още следващата седмица стартират процедурите за обществени поръчки за подобряване на системата.

В МС ще се внесе пакет от реформи, с акцент върху майчиното и детското здравеопазване. Подготвят се и законодателни промени, свързани с контролните функции на здравното министерство и касата.

Това се налагало, тъй като след проверка се оказало, че за заплащане на едно и също лекарство в различни болници се наблюдава разлика от 2 до 7 хил лв. Това изисквало по-дългосрочни мерки по отношение на финансирането в системата.