Мерки срещу птичия грип в Бургаско

Мерки за недопускане разпространението на птичи грип на територията на Бургаска област бяха набелязи на заседание на Областната епизоотична комисия днес. 
Членовете на комисията запознаха зам. областния управител Евгени Врабчев с констатирани огнища на Инфлуенца по птиците в Кралство Холандия, Федерална Република Германия и Великобритания.
Във връзка с това комисията обсъди мерки в няколко направления.
Извършване на съвместни проверки с представители на орнитоложките дружества, ловно - рибарските дружества и държавните лесничейства за наличие на болни или умрели диви мигриращи или синантропни птици. Осъществяване  на постоянен ветеринарномедицински контрол за спазване на мерките за био - сигурност в птицевъдните обекти. Провеждане на периодични клинични прегледи и сондажни вирусологични изследвания на домашни и диви птици.
В изготвената нарочна заповед на Областния управител по този повод се казва още, че собствениците и управителите на птицевъдни обекти и „задни дворове“ се задължават да не допускат: излизането на птиците извън дворовете на стопаните; да не допускат контакт между птици, живеещи в дивата природа и домашни птици.
В заповедта се указват и необходимите конкретни действия, които собствениците и управителите на птицевъдни обекти и „задни дворове“ трябва да осъществяват при съхраняване в закрити помещения на фуража, с който се изхранват птиците, както и за създаване на условия за разделно отглеждане на домашните патици и гъски от други видове домашни птици;
Необходимо е също така собствениците и управителите на птицевъдни обекти в случай на отклонение в здравословното състояние на отглежданите от тях птици или при завишена смъртност да уведомяват незабавно обслужващия обекта ветеринарен лекар или кмета на населеното място.
Според специалистите от областната епизоотична комисия не трябва да се създава психоза сред населението по повод т. нар. „птичи грип” защото консумацията на пилешко месо след термична обработка не крие никакви опасности за хората.