Завърналият се от Сиера Леоне българин не е заразен с ебола

При отрицателно вирусологично изследване не е необходимо да се прави повторно изследване

Вчера към 20.00 часа във Военномедицинската академия е приет пациент със съмнения за ебола. Най-напред той е потърсил медицинска помощ в болница "Токуда", където е информирал медиците, че се е върнал от Сиера Леоне. Там има регистрирани случаи на епидемията. Затова медиците са се обърнали към колегите си от Военномедицинската академия, където пациентът е приет и е изолиран.

Към 4 часа тази сутрин става ясно, че той не е заразен с ебола. Това показват резултатите от изследванията му.

"В материала, който ни беше изпратен от инфекциозното отделение на Военна болница, не беше доказан RNK на вируса на еболата. Това стана в 03.45 часа с генетични методи. Той ще се лекува от друго заболяване, а искам да подчертая и нещо много важно. Трябва да го знае българският народ, за да го научат и лекарите. Резултатите, лабораторните се позитивират само при хора, които са развили заболяването, тези, които имат кръвоизливи, които имат напреднало заболяване. Здрави хора и да ги изследваме, може да са заразени, след 10-15 дена да се разболеят. Резултатите им ще бъдат отрицателни. Хората, когато се връщат от засегнати страни, да бъдат предупреждавани, ако вдигнат температура и се разболеят, да търсят инфекциозно отделение, а не да ходят по частни болници." Това заяви Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести пред БНР.

В 08.00 часа в здравното министерство ще бъде дадена пресконференция по случая. Тази нощ там работи и щаб.

При отрицателно вирусологично изследване не е необходимо да се прави повторно изследване. Такова се прави само, когато пробата е положителна, каза за „Хоризонт“ заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков.

Той обясни, че след като са излезли резултатите от направеното изследване, всички изолирани лица, за които е имало данни, че са били в контакт с пациента, са освободени и са си вкъщи.

Случаят беше като стрес тест за готовността ни, каза още Ваньо Шарков:

Ние действахме по протоколите, които са и на Европейския център за борба със заразните заболявания, на Световната здравна организация. Засилихме малко мерките, но го направихме единствено за повече спокойствие на българските граждани.

Заместник-министърът посочи, че екипите са били готови да реагират и при положителна проба за ебола. Разписани са и допълнителни мерки, които ще бъдат обявени по-късно днес.

Той препоръча на всички хора, които се завръщат от рискови държави да съобщават на здравните власти, за да се осъществява активно наблюдение и да не се стига до стресови ситуации.

Ваньо Шарков заяви, че екипите на „Токуда“ и ВМА трябва да бъдат поздравени за начина, по който са реагирали в създалата се ситуация.