Нов конкурс бави рехабилитацията на пречиствателната станция

Мисия Пловдив

21-11-2014, 16:00

Снимка:

http://stroitelstvo.info

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Съоръжението е част от големия воден проект на Пловдив

Водният проект в Пловдив ще започне с изграждане на линейната инфраструктура за 31 милиона лева. Това обяви кметът Иван Тотев след среща с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева. Рехабилитацията на пречиствателната станция ще стартира по-късно, защото се налага нов конкурс за изпълнител. Причината е, че поради забавени процедури по проекта, избраната фирма не е подновила офертата си. На практика това означава, че се налага удължаване на проекта.

От МОСВ ще поискат от Европейската комисия съгласие за продължаването му и в следващия програмен период. Средствата за рехабилитацията, модернизацията и доизграждане на Пречиствателната станция  по Водния проект, са в размер на 53 милиона лева. 

Градоначалникът подчерта, че ако реконструкцията не бъде извършена с европейски средства, ще се наложи да се поеме от републиканския бюджет. „България има ангажимент всички причествателни станции в населени места с над 2000 жители да отговарят на европейските изисквания. В противен случай страната ни ще търпи санкции”, обясни Тотев. 

Градоначалникът припомни, че единствената причина да се стигне до тук е, че повече от година и половина Община Пловдив не беше поканена от МОСВ да подпише договор за Водния проект. Поканата беше получена едва преди седмица и се очаква да се определи дата за подписването му.