В Шабла няма бяс

Животът

21-11-2014, 16:13

Автор:

dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

И Зеленият център в Шабла отбелязва Деня на Черно море

Обмислят превантивни мерки срещу птичи грип и син език

Епизоотичната комисия заседава на 20 ноември в Община Шабла.Дневният ред на заседанието включваше представяне на информация за взетите превантивни мерки срещу заболяването бяс и реална ли е опасността от разпространението му на територията на общината, приемане на превантивни мерки срещу проникването на птичи грип по домашните птици и обсъждане на предстоящата ваксинация срещу заболяването син език.
Въпросът за опасността от появата на бяс в Шабла бе поставен по повод материал от бр. 44 на в. „Изгрев”, алармиращ за напаст от лисици. Д-р Ноева – официален ветеринарен лекар на общината, представи информация за Националната програма за контрол и изкореняване на заболяването бяс в Република България, вследствие прилагането на която след 2009 година случаите на бяс рязко са намалели. В изпълнение на програмата два пъти годишно, през пролетта и есента, се прави ваксинация на лисиците срещу бяс чрез залагане на ваксинални примамки в 22 области на страната, включително и в област Добрич. По план ваксинацията следва да се извършва минимум 5 години, като задължително условие е тя да продължи да се изпълнява и 2 години след последния констатиран случай, а през 2013-та и до  ноември 2014 г. няма такива.
Д-р Ноева обобщи, че през 2012 и 2013 г. е направено освен стандартното разпръскване на ваксинални примамки със самолети и вертолети, също така и ръчното им залагане около населените места от ловците в общината. Тя припомни и за публикувана статия относно клиниката на заболяването бяс във в. „Изгрев” от 11.11.2013 г. и апелира в случай на съмнение за възникването му стопаните да се обръщат първо към ветеринарен лекар за уточняване на диагнозата, както и да информират представителите на епизоотичната комисия или кмета (кметския наместник) на съответното населено място.
Председателят на Ловно-рибарското дружество Иван Пенков потвърди, че популацията на лисици е силно нараснала и съобщи, че съобразно законодателството ловците извършват отстрел на лисиците като вреден дивеч на 500 метра извън населените места.
Членовете на епизоотичната комисия разгледаха и мерките срещу опасността от проникване на птичи грип на територията на страната, постановени със заповед на директора на Българската агенция по безопасност на храните. Във връзка с предотвратяване на възникването и разпространението на заболяването сред домашните птици, те взеха решение да се издаде заповед за превантивните действия, които следва да се предприемат от стопаните – собственици и управители на птицевъдни обекти.
През пролетта на 2015 г. ще бъде проведена ваксинация срещу син език. В тази връзка следва всички собственици на домашни животни да ги регистрират и маркират при ветеринарния лекар на района, а след това и да представят опис на марките на кметския наместник или на официалния ветеринарен лекар. Стопаните на нерегистрираните и немаркирани животни няма да имат право на обезщетение в случай на възникване на заболяването син език.