Втори сме по брой пушещи ученички в Европа

Искат национална програма за превенция на тютюнопушенето

България е на второ място в Европа по брой на момичетата, които пушат в училище. Това заяви пред „Фокус“ д-р Гергана Гешанова от гражданската инициатива „България без дим“. 

"Тенденцията е за слабо намаляване на броя на пушачите. В същото време обаче се наблюдава по-тревожна тенденция – за увеличаване на броя на пушачите сред младите хора, учениците и особено сред момичетата", посочи д-р Гешанова.

"Това е една лоша тенденция, защото това са бъдещи майки, това са млади хора, които тепърва ще оформят своя организъм", коментира тя. 

Гешанова е категорична, че трябва да се промени начинът, по който се рекламира пушенето. 

"Тютюневата индустрия добре си върши работата, защото произвежда луксозни, елегантни цигари, слимове с чудесни аромати, което създава интерес у младите хора. Създава се идея, че това е нещо много атрактивно, интересно и допустимо. И те не съзнават какво всъщност предизвиква тютюнопушенето, особено в тази крехка възраст", подчерта д-р Гешанова.

По думите й е крайно време да започне да действа националната програма за превенция на тютюнопушенето, за да могат хората да направят информиран избор дали да пушат или не. 

"Забраната за пушене на закрито не се спазва, въпреки опитите на РЗИ. Това само показва, че трябва промяна в закона, с която да се въведат по-сериозни санкции, които да стреснат собствениците и управителите на заведения", каза още д-р Гешанова.