Четирима санитари напускат ВМА заради страх от ебола

Лекарства срещу вируса нямаме, можем само да запазим основните човешки функции

Четирима от санитарите са подали молба за напускане. Страхуват се, макар че няколко пъти им обяснявах, че няма проблем, сам влизах и излизах от стаята на пациента, за който имаше опасения, че е заразен с Ебола.

Това каза пред bTV проф. Камен Плочев от Инфекциозната клиника на ВМА в коментар за безсънната нощ, в която се правеха изследванията за болния, подозиран че има ебола.

Интуицията първа подсказала на професора, че в случая не става дума за опасното заболяване, макар че някои от симптомите са били същите.

"Лекарства нямаме, ако беше болен от ебола можеше единствено да направим така, че да не се влошават основните човешки функции. За това сме подготвени. Другото е да се молим да попадне в тези 50 процента, които оживяват”, заяви още Плочев. 

Според него вече има добър метод, който може да бъде използван, за да се открие лекарство. "По това се работи, но проблем е липсата на кръв от болни, която да бъде използване за направата на серум. Хората в Африка имат някои особени процедури при погребенията, те продължават 10 дни, а вирусът е жив в трупа поне 7 дни и продължава да заразява”, каза професорът.

"Предпазването от еболата е въпрос преди всичко на организация, която трябва да се реализира от граничните власти. Те трябва да знаят, че всеки от региона на Западна Африка трябва да бъде подлаган на по-специален медицински режим", категоричен бе Плочев.

Той съобщи, че днес във ВМА е пристигнала и очакваната медицинска носилка, специално използвана за заболели от ебола и ако се появи необходимост, ще бъде използвана.