Няма да вдигат данък "сгради" и такса "смет" в Стара Загора догодина

Финансовата дирекция е увеличила събираемостта на данъците

Няма да има увеличение на данък "сгради" и такса "битови отпадъци" за 2015 година - това заяви на брифинга преди следващата сесия на Общински съвет в Стара Загора председателят Емил Христов. Причина е в увеличението в частта "собствени приходи" на приходната част на Бюджет'2014 с 3 225 000 лева.

Предложението на общинската администрация е от тези средства 543 000 лв. да бъдат за инвестиционната програма; 55 000 лв. - за ремонт на пътя към село Яворово; 170 000 лв. са за издръжка до края на тази година на двете новооткрити детски градини "Камбанка" и "Мечо Пух"; за текущи ремонти на улици и тротоари се насочват 1 500 000 лева; залага се и буфер от 850 000 лева.

Не се очакват промени и през следващите години в данъчната политика на Общината.

Христов похвали финансовата дирекция за увеличаване събираемостта на данъците, таксите за неправилно паркиралите автомобили, и др. Това позволява повече разходи за инфраструктура, издръжка на детски заведения и училища и др.

В дневния ред на заседанието на Общинския съвет, което ще се проведе на 27 ноември е актуализация на бюджета на Община Стара Загора за 2014 г. - вътрешни компенсирани промени в разходната част и промяна в инвестиционната програма за т.г.; откриване на процедура за изграждане на крематориум на територията на общината; избор на управител на "Автосервиз на здравни заведения" ЕООД; продажба на имоти общинска собственост; одобряване на ПУП и др.

На питане дали кметът Живко Тодоров ще внесе отново предложението, което оттегли на миналото заседание, за безвъзмездно даване на общински терени за застрояването им с жилища от социалнослаби граждани, Христов отговори, че "това е въпрос с огромна социална значимост. При положение, че много общински съветници на този етап не го подкрепят, следва да се изчака, докато се осъзнае социалната ангажираност на общината. Предложението е оттеглено от Деловодството".