Предлагат Румен Порожанов да оглави ДФ "Земеделие"

Земеделското министерство въвежда спешни мерки срещу незаконната сеч

Министърът на земеделието Десислава Танева ще предложи за директор на Държавен фонд "Земеделие" Румен Порожанов, информира БНР.

Припомняме, че Румен Порожанов е бил начело на разплащателната агенция и преди по времето на ГЕРБ, а в края на август 2013 г. напусна ДФЗ. Преди да седне на шефския стол във ведомството пък беше началник на кабинета на финансовия министър от първия кабинет "Борисов" Симеон Дянков. Беше и служебен министър на финансите в служебния кабинет на проф. Георги Близнашки.

По-рано днес обаче стана ясно, че съдът е възстановил като директор на фонд "Земеделие" Мирослав Николов, който си тръгна от там със скандали между него и министъра на земеделието от кабинета "Орешарски" Димитър Греков.
Днес Танева и нейният заместник, отговарящ за горите, Георги Костов представиха новите мерки срещу незаконната сеч.

Мерките, които МЗХ предвижда, трябва да бъдат въведени ускорено и до юни догодина да дават вече резултати. Ще бъдат създадени 137 мобилни групи за цялата страна. Те щебележат отсечените трупи с нови пластмасови уникални маркировки. Освен това ще се въведат и електронни фишове. По този начин се очаква да се намали с 20 процента незаконната сеч и съответно да се увеличат приходите за държавата с толкова процента.

Мерките ще се въведат най-напред в държавните гори, а по-късно ще станат безплатни и задължителни и за частните гори. Отделно след промяна в нормативната уредба, която ще бъде инициирана до края на годината, ще се създаде регистър на имащите право да секат и всеки, който веднъж вече е хванат да сече незаконно, ще бъде с отнето разрешително.
Интересно е още, че от 8 млн. кубични метра сеч годишно - 1-2 млн. кубика са незаконно отсечени. Най-много се сече промишлена дървесина и дървесина за огрев.