Диана Йорданова, ГЕРБ: Ще стабилизираме публичните финанси чрез актуализацията на бюджета

Парите за здраве трябва да бъдат разпределени така, че пациентите да усетят промяна

Още с приемането на бюджета за 2014 година е било ясно, че той е не е реалистичен, каза пред Радио „Фокус” Диана Йорданова, народен представител от ГЕРБ. 

„На практика желанието на бившите управляващи за осигуряване на ресурс за непрозрачни и на практика със съмнителна ефективност разходи доведе до едно безотговорно планиране на приходната част на бюджета и повишаване на дефицита близо до максимално позволените от закона нива”, обясни Йораднова. 

По думите й, причината за такава актуализация е много проста – разходите в бюджета още по време на предишното управление до голяма степен са били разпределени и похарчени, а приходите нереалистично заложени и то високи и на практика се оказаха несъбираеми. 

"Реално предложената актуализация в момента не променя нищо, а просто констатира, че самите приходи са далеч по-малко от планираните, а разходите са повече и на практика изчислява самия дефицит", разясни Йорданова.

В края на април дефицитът е надвишавал 865 милиона лева, а в края на май – 890 млн. лева. „Актуализацията не е само ключ за решаване на проблемите на отделните бюджетни системи и за покриване на дефицита, а дава отговор и на въпроса за увеличение лимитите на дълга, които ще помогнат за изплащане на гарантираните вложения в КТБ”, каза Йорданова. 

Парите от новия дълг от 4,5 милиарда лева ще бъдат разпределени за няколко неща. Един милиард от него ще отиде за рефинансиране на заема, с който Първа инвестиционна банка беше подкрепена през лятото на тази година, а други два милиарда лева ще са за Фонда за гарантиране на влоговете, от който ще се платят гарантираните депозити в КТБ. Освен това остатъкът от 1,5 млрд. лв. от новия дълг ще са за допълнителния дефицит в бюджета в следствие на кухо планираните приходи, обясни тя. 

По думите й с внасянето на актуализацията на практика разходната част на бюджета е намалена със 170 милиона лева, което 0,3% от Брутния вътрешен продукт на страната. Тя е оптимист за бюджета за 2015, макар че трудности ще има. 

„Предлагаме стъпки за намаляване на разходите там, където е възможно и решаване на най-належащите проблеми. Това е израз на нашата отговорно държавническо поведение. Тази стъпка е началото на бюджета, който ще бъде предложен за 2015 година съвсем скоро. Работи се в много усилени темпове, така че най-късно до края на ноември той ще бъде внесен в Народното събрание, за да може в краткия срок за работа на този парламент преди коледните и новогодишните празници бюджетът 2015 да бъде факт”, каза още Диана Йорданова.

"Актуализацията на бюджета на Здравната каса със 100 милиона лева бе необходимост, защото в противен случай болниците щяха да останат без пари за извършените медицински услуги през последните два месеца на година, а потърпевши най-вече щяха да са пациентите", поясни Йорданова.

"Оптимисти сме за следващата година, защото здравният министър обяви, че до края на ноември ще внесе първите стъпки в посока реформиране на здравния сектор и ще представи цялостна стратегия за реформа”, допълни Йораднова. 

Тя се надява, че по този начин ще бъде поставено началото разходите за здраве, които плащаме всички, да бъдат така разпределени, че потенциалните пациенти да усетят промяна в посока отношение, като реакция от медицинските екипи и качество на предоставените услуги.