Разработи волан за хеликоптери

Проектът е финансиран с 3.4 милиона евро от Европейския съюз

Инженерите от Германската космическа агенция (DLR) искат да направят управлението на хеликоптер толкова просто, колкото е това на автомобила, пише Ingenieur.de. С тази цел те са разработили система за управление, която се състои от волан и педали за газ и спирачка, предаде "Фокус". 

Когато пилотът влезе в кабината на вертолета, той не се изправя пред множество лостове и копчета, а може да управлява летящата машина с кормило и педали като автомобил. 

С педала за газ се включват перките, а допълнителен лост, какъвто няма в колите, служи за издигане. С волана, разбира се, се правят завои. 

„Успяхме да направим летенето по-лесно с разработката на система за управление с волан, зад която стои автоматизирана технология“, казва проф. Стефан Леведаг от DLR. Според институцията воланът за летене е пробив. 

За да тестват системата, инженерите на агенцията са я монтирали в хеликоптер ЕС135/FHS и планират провеждането на реални изпитателни полети. Проектът е финансиран с 3.4 милиона евро от Европейския съюз и в него участват и учени от Технологичния институт на Карлсруе и Института „Макс Планк“. 

„Индивидуалното придвижване във въздуха има потенциала да играе важна роля в бъдещата транспортна система“, смята ръководителят на проекта проф. Хайнрих Блютхоф. 

В близко бъдеще обаче не бихме могли да очакваме хората да се придвижват със собствени хеликоптери като с автомобили. „По скоро това е една мечта“, казва Левердаг за вестник Handelsblatt. 

За момента законовите пречки и проблемите с безопасността са твърде големи. Към това трябва да се добави и факта, че вертолетът би унищожил половината ни градина, коментира Ingenieur.de.