КНСБ искат 10% ръст на заплатите

Според синдикалистите увеличението ще донесе и по-добро развитие на икономиката

Всяка година между 2015-а и 2018-а заплатите да се вдигат с поне 10%, а още през 2015 г. минималната да стане 400 лв. Това поискаха от правителството с официална позиция от КНСБ ден след като бе обявено, че догодина най-ниската заплата ще замръзне на 340 лв.

Правителството да не се меси в определянето на минималната работна заплата, настояват още синдикалистите, предаде "24 Часа". Според тях тя трябвало да се договаря между профсъюзите и работодателите по механизъм, който да отчита икономическото развитие през предходната година. В момента по този начин синдикати и работодателски организации договарят нивата на минималните осигурителни доходи.

Правителството да разработи спешен пакет от мерки за вдигане на доходите на пенсионерите, социално слабите и работещите на най-ниските заплати, настояват още от КНСБ. 

Според синдикалистите увеличението на доходите ще донесе и по-добро развитие на икономиката. През първите 9 месеца на годината заплатите са се увеличил средно с 2,3%, след като през предните години нормалното увеличение е било между 6 и 12% на година, твърдят от КНСБ.