Най-красивият небостъргач е в Милано

Сградата на 2014 г. има външни тераси на които са посадени над 900 вида дървета и растения

Най-хубавият небостъргач на света за 2014-та година е построен в Милано. Това реши специалното международно жури във Франфурт, където по инициатива на местният музей по архитектура се организира конкурс за най-оригинална многоетажна сграда, предаде БНР. 

Призът „Най-хубав небостъргач”, който се присъжда на всеки две години от 2003- та година насам, получи многоетажният комплекс „Вертикалната гора” в Милано. Той се намира в бизнес района и представлява две жилищни кули, съответно по 111 и 78 метра с общо 113 апартамента. Проектирани са от архитект Стефано Боери и неговото студио. Тези кули имат чудни външни тераси на които са посадени над 900 вида дървета и растения. Комплексът бе завършен напълно през месец октомври. 

Наградата присъдена на италианската архитектурна мисъл е заради оригиналността, смелостта и връзката между човека и природата и симбиозата между всички отделни елементи. Архитект Боери е щастлив, защото „Вертикалната гора” е първият пример в света на биологичното разнообразие и човешкото съжителство, надвил конкуренцията на 800 многоетажни сгради в конкурса.