ДПС иска запор за активите на акционерите в КТБ

ДПС ще подкрепи поправките на управляващите, които позволяват на бъдещия синдик да ревизира цесиите и прихващанията на кредити в КТБ срещу влогове

ДПС ще настоява за законодателна инициатива, с която да се наложи запор на активите на акционерите в КТБ. Това стана ясно вчера от думите на депутата от Движението Йордан Цонев, който заедно с колегата си Делян Пеевски внесе първите законодателни промени за осветляване на казуса със закъсалия трезор.

„Голяма част от тези активи са купувани с пари на вложителите, така че това е абсолютно наложително. Това е много важен процес от гледна точка на обществената справедливост и защита на публичните финанси”, уточни Цонев пред радио К2. И подчерта, че въпросът може да се постави заедно със законодателната инициатива за цесиите, която ГЕРБ и партньорите й във властта предприеха в петък. Той посочи още, че ДПС ще подкрепи поправките на управляващите, които позволяват на бъдещия синдик да ревизира цесиите и прихващанията на кредити в КТБ срещу влогове, защото това на практика е продължение на тяхната политика. Внесеният от Цонев и Пеевски законопроект предвижда наемане на международна фирма, която да проследи потоците и движението на финансовите средства и операциите преди и след обявяване на банката под особен надзор. По този начин всичко, което е ставало в КТБ, ще бъде достояние на обществеността и ще се съхранят максимално възможностите държавата, Фондът за гарантиране на влоговете и всички кредитори на банката да си получат средствата.

Във връзка с призивите за оставка към управителя на БНБ Иван Искров Цонев посочи, че по принцип не смята „лова на вещици” за правилно поведение. Но допълни: „Ако Иван Искров реши да подаде оставка, това е негов акт, достоен за уважение, от гледна точка на това, че е преценил вероятно, че е по-добре при създалата се ситуация да има възможност нов човек да се опита да върне доверието към БНБ, което е накърнено след тази криза”.

По отношение на актуализацията на бюджета Цонев припомни позицията на ДПС, че такава е нужна, но с други параметри. По думите му не е редно на фона на намалени приходи да се увеличават разходите. Освен това Цонев разкритикува служебния кабинет, че не е положил достатъчно усилия за събиране на приходите.

„По важни за страната въпроси се налага нашата подкрепа”, направи равносметка Цонев и припомни запазването на плоския данък през седмицата с гласовете на ДПС.