Жен-шен лекува 1000 болести


Жен-шенът е едно от най-лековитите растения. Неслучайно името му означава „корен на живота”. Корените на жен-шена се ползват от дълбока древност и няма да е преувеличено, ако се каже, че лекуват хиляда болести.
Чудното растение е лек за всяка болка. То е широко използвано в народната медицина на Китай, Япония и други далекоизточни страни. Съвременната медицина отдавна е доказала свойствата на жен-шена да уравновесява нервните процеси, да стимулира мускулната издръжливост.
Корените на растението се използват като тонизиращо средство при изтощение, бърза уморяемост, психична и мускулна слабост, анемия, при полова слабост, атеросклероза и др.
От корените на жен-шена се приготвят препарати (спиртен) извлек, течен екстракт, таблетки), които се продават в аптеките. В домашни условия може да се приготви запарка, като 1/2 чаена лъжичка ситно стрити корени се заливат с 250 или 500 см3 вряща вода. Тази доза се употребява за 1 ден.
Към растенията със стимулиращо и укрепващо нервната система действие се отнасят голям брой невиреещи у нас растения като кафееният xpacт(Cofea arabica L.), китайският лимонник (Schisandra chinensis (Turcz.) Baill.), далекоизточното растение елеутерокок и др.
Жен-шен съдържа тритерпенови сапонини, наречени панаксозиди; етерично масло, в състава на което влизат сесквитерпени, тлъсто масло, алкалоиди с неизучен състав, витамин В1 и В2, аскорбинова киселина, захари, фитостероли, слузни вещества, смоли и др.
Среща се нарядко в далекоизточните райони на Русия, в Североизточен Китай и Корея, където се и отглежда. Култивира се още в Кавказ, Украйна и други райони на бившия Съветски съюз.