Цените на автобусните билети няма да намалеят

Причината е, че разходите на превозвачите извън горивата остават непроменени

Цената на пътуването с автобус - без промяна, въпреки че повече от месец горивата поевтиняват. Все още превозвачите не са усетили ефекта от евтиния дизел. Нито една от фирмите в бранша не е намалила цените на билетите по междуградските линии, показва проверка на Нова телевизия.

Всеки ден от столичната Централна автогара потеглят десетки автобуси към различни краища на страната. Придвижването към тях обаче няма да поевтинее и през следващите месеци. А причината е, че разходите на превозвачите извън горивата остават непроменени или дори са станали по-големи. Освен това от бранша обясняват, че изкуствено са задържали цените на билетите при предишни поскъпвания на горивата. От средата на септември до днес обаче цената на дизела е паднала от 2.60 на 2.37 за литър.

Почти четири часа път и 22 лева за билет. Толкова излиза на Христо прибирането от столичната автогара до Хасково. Пресметнал е, че когато пътува сам, е по-евтино да се върне с автобус – макар и по-бавно. Въпреки това смята, че билетите са скъпи за това разстояние.

Не това обаче показват разчетите на превозвачите. Защото всяка стотинка надолу в цената на дизела не означава автоматично по-малки разходи.

Таньо Георгиев пресмята, че с парите, с които е пълнил резервоара за един курс преди месеци сега може да зареди достатъчно, за да тръгне и на обратно. Въпреки това разходите му не падат.

Освен това през последните пет години пътниците били намалели с една трета, а сивият сектор в бранша рязко се е увеличил – до 50%. Така на по-ниски цени, но без да плащат данъци и осигуровки, фирмите на тъмно крадат много от клиентите на големите превозвачи.

Въпреки кризата засега билетите няма да скачат. В тази битка фирмите предлагат различни отстъпки, намаления за билети отиване-връщане, както и карти с преференциални цени по определени линии.

Промяна на цените надолу не се очаква и при такситата. Добрата новина е, че фирмите в бранша не готвят и поскъпване въпреки въвеждането на долна граница на цените. Иначе в средата на декември започва предварителната продажба на автобусни билети за празниците. Всички фирми ще осигурят допълнителни автобуси, за да може пътниците спокойно да се придвижат преди Коледа.