Изнасяме с 57 % повече ток от миналата година

Потреблението бележи лек ръст

С 2,86 млрд. киловатчаса енергия е скочил износът на ток от началото на годината до средата на ноември в сравнение със същия период на миналата година. В проценти увеличението е с близо 57 на сто до 7,9 млрд. киловатчаса показват данните на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Това количество представлява близо една пета от цялата електрическа енергия, която е произведена от централите в страната до 16 ноември включително. По данните на ЕСО за този период производството у нас е скочило с 9,43 % на годишна база до 40,1 млрд. киловатчаса.

В същото време потреблението е отбелязало доста скромен ръст - от едва 1,87 %. Това означава, че централите натоварват производствените си мощности основно, за да задоволят търсенето на българска енергия зад граница.
Най-сериозно е увеличението на производството при базовите централи - АЕЦ  „Козлодуй" и ТЕЦ-овете, показва още статистиката на системния оператор. То е нараснало с над 12 % до 33,6 млрд. киловатчаса.

След отпадането на таксите върху износа като цена тя е доста атрактивна зад граница. Това предизвиква честото недоволство от големите консуматори на свободния пазар у нас, тъй като те плащат въпросните такси, а в същото време липсата на капацитет на мрежата не им позволява да си внесат евтин ток отвън.

Еленергията, произведена от зелени централи, намалява леко за същия период. Към 16 ноември тяхното производство е с около 5 на сто по-ниско на годишна база - до 2,35 млрд. киловатчаса.
До средата на ноември битовите и стопанските потребители на регулирания и на свободния пазар да потребили общо 32,2 млрд. киловатчаса.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"